2017-11-07 11:55 #0 av: Tilde

Precis som med de olika lockarna handlar hårtyper också om porositet och tjocklek. Detta är viktigt att veta för att hitta rätt hårvård för just ditt hår.

Porositet

Blir ditt hår snabbt blött eller lägger sig dropparna uppe på håret? Om ditt hår suger åt dig vätska men också lätt blir torrt har du poröst hår. Detta hår tar åt sig färg lätt och tar skada av kemiska behandlingar och värme väldigt lätt. Poröst hår går lättare av och bryts. Har du istället hår som är svårt att blöta och är svårt att färga har ditt hår låg porositet. Ett sätt att testa detta är att ta ett vattenglas och lägga ett torrt hårstrå utan produkter (alltså gärna ett hårstrå utan gel eller mousse etc.) i glaset. Vänta i ca 3 min. Sjunker hårstrået ungefär till botten är ditt hår poröst då strået suger åt sig vattnet. Om hårstrået flyter på ytan är det av låg porositet och suger alltså inte åt sig vattnet. Ett hårstrå som sjunker till ungefär mitten av glaset eller högre är medelporöst. Det är tåligare än poröst hår och suger åt sig vätska lättare än hår med låg porositet.

Hår med låg porositet kan oftast tvättas mer sällan medan poröst hår behöver extra fukt då det släpper ut fukten lika lätt som det suger åt sig av fukt. Däremot kan en tjock produkt som funkar för hår med låg porositet tynga ner poröst hår och man bör därför anpassa sina produkter efter detta.

Tjocklek

Hårstråets tjocklek kan avgöras genom att ta ett hårstrå och titta på det mot ljuset. Syns det tydligt eller är det svårt att se? Ta hårstrået mellan pekfinger och tumme och dra fingrarna längs strået. Känner du det lätt eller märker du inte av det? Tjockare hårstrån är såklart lättare att se och känna jämfört med tunna hårstrån. Man kan självklart ha ett mellanting också.

Om du låter håret dela sig i den benan det naturligt vill och du tittar dig i spegeln - ser du din hårbotten utan att flytta på hår? Om du ser hårbotten lätt har du tunt hår på så vis att du har färre hårstrån på huvudet, eller att stråna sitter glesare. Har du svårt att se din hårbotten eller om den är omöjlig att se har du tjockt hår och stråna sitter väldigt tätt ihop och det är många av dem. Ser du din hårbotten lite grann har du mellantjockt hår.